Je bent misschien geschrokken toen je onlangs je social media opende. Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, vroeg zijn gebruikers via een pop-up of ze de platformen reclamevrij wilden gebruiken of niet. De melding heeft veel gebruikers verrast en verontrust. Ondanks dat de melding bizar overkomt, is het wel degelijk een officieel bericht van Meta. Waarom het bedrijf opeens met deze melding komt, en welke gevolgen dit heeft, leggen we je hieronder uit.
Waarom komt Meta opeens met een abonnement?
De reden waarom we Facebook, Instagram en WhatsApp gratis kunnen gebruiken is omdat Meta zijn inkomsten haalt via de advertenties die het erop toont. Met de abonnementsformule wil het bedrijf nu een nieuwe bron van inkomsten aanboren. Het voorspelt immers dat hun advertentie-inkomsten gaan dalen. Dat laatste heeft alles te maken met een besluit dat de European Data Protection Board heeft genomen tegen Meta.
Meta heeft namelijk de afgelopen jaren herhaaldelijk kritiek gekregen over hoe ze omgaan met de persoonlijke gegevens van hun gebruikers. De European Data Protection Board, een Europese groep privacytoezichthouders, heeft nu besloten dat Meta moet stoppen met het bijhouden van gebruikersgegevens. Dit omdat gebruikers niet de keuze krijgen om zich hiervoor af te melden.
Meta dacht met de lancering van de abonnementsformule te voldoen aan de eisen. Maar de European Data Protection Board is niet tevreden over de oplossing. Daarom dat Meta voor het einde van dit jaar specifiek toestemming moet gaan vragen om zijn gebruikers te traceren (het bijhouden van gebruikersgegevens). Een zware domper voor Meta, want het heeft al een soortgelijke ervaring gehad.
Eerder had Meta namelijk de tracering in iOS, het besturingssysteem op Apple iPhones, optioneel moeten maken. Geconfronteerd met de keuze tussen het wel of niet laten bijhouden van hun gegevens kiezen veel gebruikers om dit niet te laten doen. De Financial Times schatte dat Meta hierdoor zes miljard dollar aan inkomsten verloor.
Door een abonnement aan te bieden dat een reclamevrije ervaring garandeert, probeert het bedrijf dus alvast een alternatieve inkomstenbron te creëren. Indien veel gebruikers zich hierop inschrijven, kan dit andere grote spelers in de branche inspireren soortgelijke stappen te zetten.
Wat houdt mijn keuze in?
Meta geeft je dus sinds kort de volgende opties:
- Ik kies ervoor dat het platform wel advertenties mag tonen
Je kan het platform gratis blijven gebruiken en er verandert niets aan je gebruikerservaring. Meta zal doorgaan met het bijhouden en gebruiken van je gegevens om je gepersonaliseerde advertenties te tonen. - Ik kies ervoor dat het platform geen advertenties mag tonen
Meta stopt met het gebruiken van je gegevens voor advertenties, omdat je geen advertenties meer gaat zien. Belangrijk is wel dat Meta niet expliciet zegt dat het daarom stopt met je gegevens bij te houden. Als je je aanmeldt voor dit abonnement wordt er een kost aangerekend (€12,99/maand).
De toekomst van social media
De introductie van een abonnement markeert een belangrijk moment in de evolutie van sociale media. Het roept immers vragen op over de balans tussen advertenties en gebruikerservaring. Het blijft ook de vraag of gebruikers bereid zijn te betalen voor een online ervaring zonder advertenties. De komende maanden zullen dit uitwijzen.
Heb je nog vragen over social media?
Je kan altijd langskomen op ons AUVAcademy Service Café met al je digitale vragen.