wifi 6

Wat is wifi 6?

Steeds meer toestellen bieden ondersteuning voor wifi 6. “Was er dan een wifi 5?” horen we je denken. En is deze wifi 6 dan zoveel beter dan de gangbare wifi? Wij nemen deze nieuweling voor je onder de loep.

Wat is wifi 6 precies?

Eerst is het belangrijk te begrijpen wat wifi 6 is. Wifi 6 verwijst naar een set van standaarden die zijn vastgelegd voor draadloze internetverbindingen. Telkens als er zo’n nieuwe standaard uitkomt krijgt hij een nummer. Zo zijn we onlangs aan nummer 6 aanbeland. Netwerken die compatibel zijn met deze wifi 6 standaarden zijn sneller en stabieler dan hun voorganger. Maar het grote verschil met de gangbare wifi 5 zit hem enerzijds in de capaciteit en het bereik van wifi 6.

Met verschillende toestellen tegelijk internetten

De kracht van wifi 6 is dat de capaciteit sterk wordt verbeterd. Je kan hierdoor met meer personen internetten op hetzelfde netwerk, aan dezelfde wifi snelheid. Het gaat dus makkelijker worden om rustig te videobellen terwijl je zoon zit te gamen en je vrouw op haar tablet Netflix is aan het streamen. De technologie van wifi 6 gaat namelijk enkel de bandbreedte gebruiken die hij echt nodig heeft. Hierdoor blijft de verbinding stabiel en zonder haperingen. 

Het geeft daarom ook enorme voordelen voor publieke hotspots waar veel personen op connecteren (bijvoorbeeld op vliegvelden en onderwijsinstellingen) en bij thuisnetwerken met veel wifi-apparatuur.

wifi 6 capaciteit
mensen massa internet connecteren
wifi 6 smart home bereik

Groter bereik dan zijn voorganger

Wifi 6 werkt op hoge én op lage frequentie. Dat laatste is handig in een gebouw met dikke muren en plafonds, want lage frequenties raken hier makkelijker doorheen. 

Het bereik van je draadloos internet gaat er dus sterk op vooruit met wifi 6. Goed nieuws voor de aanhangers van de vele smart home toepassingen. Nu kan je naar hartelust je huis uitrusten met wifi toestellen zonder je zorgen te maken over je wifi bereik.

Komt er ook een wifi 7?

Achter de schermen is er inderdaad al sprake van een opvolger voor wifi 6. Wifi 7 gaat zich vooral kenmerken door hogere dataoverdrachtssnelheden tot 46 Gbps. Dat is meer dan vier keer zo hoog als de pieksnelheid van Wifi 6, die begrensd is op 9,6 Gbps. Wij zijn alvast benieuwd.

Heb je nog vragen over wifi 6?

Je kan altijd langskomen op ons AUVAcademy Service Café met al je digitale vragen.