computer kopen blog digitaal materiaal verkoop bedrijf

Computer kopen? Wij helpen je kiezen!

Het is zover, je kan er niet meer omheen, je computer is aan vervanging toe. Maar hoe kies je uit al die computers op de markt? En waar let je best op bij de aankoop van een toestel? Geen zorgen, wij loodsen je stapsgewijs naar jouw nieuwe aankoop.

gebruik computer blog

Het doel van je computer

Voor je gaat duiken in het aanbod van computers is het belangrijk stil te staan, waarvoor wil je je computer gebruiken?

Is het enkel voor te surfen, ga je foto’s bewerken of wil je de nieuwste spellen kunnen spelen? Dit heeft namelijk veel invloed op hoe krachtig je computer moet zijn. Anders loop je het risico dat je computer te traag is voor de taken waarvoor jij hem wil gebruiken.

Voor iedereen is er een soort computer

Nadat je hebt bekeken waarvoor je je computer wil gebruiken ga je moeten kiezen welk soort computer je wil. Je hebt namelijk verschillende soorten computers: 

 • Je hebt desktops, dit zijn de torens die je op de grond langs je bureau zet. Op desktops moet je zelf een scherm, toetsenbord en muis aansluiten alvorens je ermee kan werken. In deze categorie ga je de krachtigste computers tegenkomen, maar ook de meest omvangrijke. 
 • Je hebt daarnaast ook all-in-ones. Bij deze soort zit de computer vervat in het scherm. Deze computers kunnen ook krachtig zijn, al zijn ze niet ideaal voor gaming. 
 • Ten slotte heb je ook laptops. Deze computers zijn draagbaar, flexibel en compact maar vaak minder krachtiger als de andere twee opties.
desktop computer soort
all-in-one computer soort
laptop computer soort
windows logo besturingssysteem
macOS logo besturingssysteem
ChromeOS logo besturingssysteem

Welk besturingssysteem stuurt je systeem?

De volgende stap in het kiezen van een computer is het bekijken van het besturingssysteem:

 • Het bekendste en meest gebruikte is natuurlijk Windows. Hierop draaien de meeste programma’s en games. 
 • Daarnaast heb je macOS van Apple. Deze staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en is ideaal voor als je wil werken met Adobe programma’s. Bovendien werkt macOS goed samen met je andere Apple toestellen.
 • Ten slotte heb je ook ChromeOS, een licht besturingssysteem. Met ChromeOS werk je in de Chrome webbrowser en installeer je Android programma’s uit de Play Store. Chromebooks zijn een goede koop wanneer je voornamelijk wil surfen, e-mailen en tekstverwerken. Veel bekende software, zoals Photoshop en iTunes, werkt niet op een Chromebook. Ook is dit systeem niet geschikt voor te gamen.

Bepaal de snelheid met de processor

De processor is het onderdeel van een computer wat het meeste invloed heeft op de snelheid. Hoe beter je processor, hoe sneller je computer gaat zijn. Maar omgekeerd geldt ook: des te meer je computer moet kunnen, des te zwaarder je processor gaat moeten zijn om hem vlot te gebruiken. 

De bekendste merken van processoren zijn Intel, AMD en Apple. Zij leveren momenteel de beste processors voor computers.

AMD processor computer cpu
nvidia grafische kaart videokaart computer

Mooie visuals met je videokaart

Wil je games spelen of grafische programma’s gebruiken? Dan is een goede videokaart essentieel voor je toekomstige computer. Deze videokaart gaat ervoor zorgen dat alles wat grafisch is, snel gaat kunnen geladen worden. Games worden steeds zwaarder en zien er steeds mooier uit. Dus als je hiermee veel gaat bezig zijn moet je je videokaart ook mee upgraden. 

De keuze van videokaart bepaald een heel groot stuk van je nodige budget. Reden genoeg om hierbij stil te staan.

Maak met RAM van je computer een multitasker

Het geheugen van een computer bepaald hoeveel taken hij tegelijk kan uitvoeren zonder dat hij trager wordt. Over het algemeen geldt hoe meer RAM geheugen, hoe beter. Als je van plan bent verschillende programma’s tegelijk te laten lopen is het dus een must om te gaan voor meer RAM-geheugen.

corsair ram geheugen computer

Genoeg opslag voor al je data te bewaren

Hoeveel opslag je nodig hebt op je toekomstige computer is heel afhankelijk per persoon. Bewaar je al je data graag op je computer zelf? Dan zal je moeten gaan voor een computer met meer opslag dan wanneer je je gegevens op een cloud(*) of externe harde schijf zet. Een goed gemiddelde is te zorgen voor min. 512 GB aan opslag. Hierdoor heb je voldoende ruimte om je besturingssysteem en enkele veelgebruikte programma’s op je computer te zetten.

Er zijn tegenwoordig 2 soorten opslagtypes: SSD en HDD. 

 • Een SDD schijf is doorgaans sneller maar heeft minder plaats. Een SDD dient daarom voornamelijk om veelgebruikte programma’s op te zetten. 
 • Een HDD schijf daarentegen is trager maar wel een stuk groter. Hier kan je data op bewaren die je niet elke dag nodig hebt zoals foto’s. 
(*) Bij een cloud staan je bestanden niet op je computer, maar online. Een cloud is dus een online plekje waar je data kan stockeren. Hierdoor heb je minder opslag nodig op je computer zelf. Om aan je cloud-bestanden te kunnen heb je wel steeds een internetverbinding nodig. Opgelet, programma’s en games kun je best niet op cloudopslag zetten. Deze moet je op je computer zelf of een externe harde schijf bewaren. 

Computer extra's

Hoera, je hebt een computer op het oog die voldoet aan al je eisen! Dan rest je nog enkel te kijken naar handige extra’s die je bij je nieuw toestel kan nemen:

 • Een computer komt niet standaard met een antivirus-programma. Toch is dit onmisbaar om te voorkomen dat cybercriminelen met je data aan de haal gaan. Ook kunnen hackers de werking van je computer serieus belemmeren. Investeer dus in goede software om je nieuw toestel te beveiligen.
 • Als je Microsoft Office programma’s wil gebruiken koop je best meteen hiervoor een licentie aan. Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende Office pakketten. Heb je Outlook nodig? Powerpoint? Of alleen maar Word en Excel? Laat je goed informeren door onze verkopers welke Office versie bij jou past!
 • Wil je zorgeloos genieten van je nieuwe computer? Investeer dan zeker in ons Serviceplus pakket met tal van handige voordelen zoals support en herstelling!  
 • Vergeet geen accessoires te kopen voor je nieuwe computer zoals een scherm, toetsenbord, muis, speakers, hoofdtelefoon of draagtas.

Wij staan voor je klaar met onze eigen aanpak​

Op ieder moment tijdens je keuzeproces staan wij aan je zijde. Klaar voor jou te helpen wanneer je dat nodig hebt. Zo ga je naar huis met een toestel dat perfect bij jou aansluit.

Goed
advies

Ieder verhaal is uniek. Dus wij maken graag tijd om te luisteren naar je vragen, problemen en noden. Zo wandel jij naar buiten met de meest optimale digitale oplossing.

Groot
gebruiksgemak

Kom je voor advies, herstelling of een totaaloplossing? Onze AUVA vakexperts staan telkens voor je klaar. Zo heb jij één vertrouwd aanspreekpunt dat alles voor je regelt.

Geheel
ondersteunend

Onze service gaat verder dan enkel het digitale. Samen met onze partners ontzorgen wij je graag zo ver wij kunnen. Zo kan jij je richten op wat echt belangrijk is.

Gegarandeerd
geholpen

Je tijd is belangrijk, daarom zetten wij in op snelheid en gemak. Dit door onze afhaalautomaat, snelle herstellingen en afspraak-module.