5 tips voor een sterk wachtwoord

De eerste stap om cybercriminelen te slim af te zijn is een goed wachtwoord om je data te beschermen. Wij zetten je alvast op weg met deze tips.

1. Gebruik telkens een ander paswoord voor ieder account

Een veelgemaakte fout is één wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts. Eén wachtwoord is natuurlijk makkelijker om te onthouden, maar maakt het voor een eventuele hacker ook eenvoudiger om veel schade toe te brengen. Als je wachtwoord dan toch gehackt wordt, heeft de hacker immers toegang tot verschillende accounts van jou. Door telkens een ander wachtwoord te gebruiken blijft de schade telkens beperkt tot één account.

2. Gebruik multi-factor authentication (MFA)

Een wachtwoord heeft zijn grenzen als beveiliging, daarom is MFA zo belangrijk. Een MFA-beveiliging zorgt voor een extra laagje beveiliging rond je accountinformatie. Door MFA in te schakelen gaat het inloggen in 2 stappen. Naast je wachtwoord moet er ook een code of token worden doorgegeven. Deze code wordt doorgaans gegenereerd door een app op je smartphone. Dus zonder toegang tot je smartphone, kan een hacker je account niet verder infiltreren.

3. Zorg dat je geen informatie van jezelf gebruikt in je wachtwoord.

De naam van je huisdier, de geboortedatum van je kind,… Om een wachtwoord makkelijker te onthouden gebruiken wij graag termen die voor ons belangrijk zijn. Helaas is dit soort informatie makkelijk te achterhalen door je sociale media. Hackers hebben dit ook al ondervonden en doorspitten al je online informatie voor mogelijke wachtwoord-termen. Het is dus belangrijk dit soort info te vermijden als je een sterk wachtwoord wil.

4. Vermijd bestaande woorden in je wachtwoord

Tegenwoordig gebruiken hackers speciale software die elk woord uit het woordenboek kent. Deze software maakt tal van combinaties met deze bestaande woorden, namen en cijfers om jouw account te hacken. Je vermijdt dus best bestaande woorden in je wachtwoord want deze zijn een stuk makkelijker te kraken.

5. Investeer in een password manager

Kan je al die verschillende wachtwoorden niet onthouden? Zet ze dan niet in een document op je computer maar investeer in een password manager. 

Een password manager is een programma waarin je gemakkelijk en overzichtelijk al je account informatie kan opslaan. Dit programma werkt apart van je computer en slaat de informatie op in een cloud. Zo kan je vanaf iedere computer of smartphone aan je data. Dat wil ook zeggen dat je bij de aankoop van een nieuw toestel niet al je wachtwoorden kwijt bent. Handig!

Je kan je password manager ook zelf sterke wachtwoorden laten verzinnen. Hij zorgt er dan voor dat deze bestaat uit willekeurige tekens, letters en cijfers. Zo ben je zeker dat deze wachtwoorden zeer sterk zijn. Je kan je password manager ook zo instellen dat hij je accountinformatie automatisch gaat invullen in websites en apps.

Om al de data te beschermen in je password manager moet je een gebruikersnaam en een master wachtwoord kiezen. Dit is echter de enige informatie die je wel zelf zult moeten onthouden. Een hele verbetering dan die dertigtal verschillende wachtwoorden.

Overtuigd? In het Total Security pakket van G Data zit een password manager inbegrepen. Zo heb je een oplossing voor je wachtwoorden én kun je je computer verder beschermen. Dubbel voordeel! Vraag ernaar in je vertrouwde AUVA-winkel!

Ontdek een AUVA-winkel in je buurt