Zet het Capaciteitstarief buitenspel met ZBOS

Dit jaar werd het capaciteitstarief een feit. Maar wat is dit juist? En wat betekent dit voor je energiefactuur?

capaciteitstarief

Wat is het capaciteitstarief precies?

Vroeger werden je kosten maandelijks berekend op basis van je totale energieverbruik. Vanaf 2023 wordt er maandelijks gekeken naar je hoogste kwartierpiek. Dit wordt je maandpiek genoemd.

Vb. Schakel je gedurende 15 minuten al jouw zware toestellen tegelijk in, dan gaat je maandpiek flink de hoogte in en dus ook je factuur!

Tem je verbruikspieken met ZBOS

En jij moet dit simpelweg ondergaan? Zeker niet! Wij gingen aan de slag om te zorgen voor een oplossing. Het resultaat: onze slimme ZBOS-software.

Simpel en gebruiksvriendelijk
Krijg je al de kriebels van het woord “software”? Geen zorgen! Werken met ZBOS is intuïtief en vereist geen enkele technologische voorkennis.

Neem zelf de touwtjes in handen
ZBOS geeft je een overzicht van al je energieverbruikers. Daarna ga je ze afzonderlijk kunnen afstemmen op elkaar. Vaarwel hoge maandpieken!

Bespaar tot €1000/jaar op je energiekosten
Het ultieme doel van onze ZBOS-software is jou een een lagere energiefactuur bezorgen.

Veelgestelde vragen op onze ZBOS info-sessies

Het capaciteitstarief is een gemiddelde over een periode van 12 maanden. De maanden zonder verbruik gaan dat gemiddelde naar beneden halen. Maar per maand, en ook over dat gemiddelde, kan je nooit lager gaan dan 2.5kW. Dus je betaalt steeds dat minimum. Gerekend aan een tarief van ongeveer €40/kW is dat ± €100 als minimum.

Volgens info van de VREG is dat slechts 7 %.

capaciteitstarief energiefactuur

De berekening van de maandpiek is per kalendermaand. De meting start ook bij het begin van het uur. Dus je verbruik van 00u00 – 00u14, 00u15 – 00u29, 00u30 – 00u45 enz. wordt steeds gemeten. En dat voor elk kwartier van de dag.

Een batterij heeft zeker een meerwaarde! Met een batterij kan je pieken verminderen door bij groot verbruik een deel van je verbruik door de batterij te laten leveren. Uiteraard moet je batterij wel die optie hebben, dus een zekere intelligentie.

Het laden van je wagen komt bij op je normale verbruik, dus verhoogt je piek. Tenzij je laadpaal intelligent is en kan zorgen dat het laden van de wagen gebeurt in afstemming met je andere verbruik. Dus dat de wagen enkel begint te laden als het andere verbruik laag is.

Wij zijn geen erkend installateur van alarminstallaties, dus wij doen zelf geen koppeling met je alarmsysteem. Dit ook omdat een alarmsysteem vaak verplichtingen heeft van de verzekering uit.

Wat wel kan is slimme apparaten gebruiken om bij beweging, het openen van een deur,… e.d. verwittigd te worden of een bel/sirene te laten afgaan. 

Theoretisch kunnen we de software op bijna ieder apparaat installeren. Maar we kiezen er bewust voor om het te installeren op een apart apparaat.  Dit om te garanderen dat de software optimaal blijft werken en beveiligd is. Want als er per ongeluk bestanden zouden worden verwijderd of de batterij van je ander toestel is leeg, dan zou ZBOS niet meer werken. En dat is een scenario wat we dienen te voorkomen.

Het slim slot van Nuki wordt op je bestaande cilinder en sleutel gemonteerd, aan de binnenkant van de deur. Hierdoor is het compatibel met bijna elk cilinderslot. Het slot werkt op batterijen, waardoor je ook geen kabels moet voorzien. Dus enorm simpel om te installeren. Meer weten? Raadpleeg onze verkopers, ze helpen je graag verder!

Dat bestaat zeker. In je elektriciteitskast staan ‘automaten’. Voor lichtkringen 16A, voor stopcontacten standaard 20A. Er zijn fabrikanten die slimme automaten hebben die ook aangestuurd kunnen worden. We adviseren deze enkel te laten installeren door een erkend elektricien. Werken in een elektriciteitskast is immers niet zonder risico dus begin er dus niet zelf aan.

Bijna alle toestellen die op een of andere manier intelligent zijn kunnen we bedienen. Meestal wil dat zeggen, als een toestel met een app kan bediend worden, dat het in ZBOS kan bediend worden. Ook toestellen die niet intelligent zijn kunnen vaak mits een klein hulpmiddeltje ook bediend worden. De toestellen moeten namelijk op een of andere manier verbonden zijn of worden met het netwerk thuis. Dat kan via Wi-Fi, Bluetooth,… enz.

Wij staan voor je klaar met onze eigen aanpak​

Goed
advies

Ieder verhaal is uniek. Dus wij maken graag tijd om te luisteren naar je vragen, problemen en noden. Zo wandel jij naar buiten met de meest optimale digitale oplossing.

Groot
gebruiksgemak

Kom je voor advies, herstelling of een totaaloplossing? Onze AUVA vakexperts staan telkens voor je klaar. Zo heb jij één vertrouwd aanspreekpunt dat alles voor je regelt.

Geheel
ondersteunend

Onze service gaat verder dan enkel het digitale. Samen met onze partners ontzorgen wij je graag zo ver wij kunnen. Zo kan jij je richten op wat echt belangrijk is.

Gegarandeerd
geholpen

Je tijd is belangrijk, daarom zetten wij in op snelheid en gemak. Dit door onze afhaalautomaat, snelle herstellingen en afspraak-module.